hovedinnhold

Om søk

Slik søker du etter ord i norsk LEXIN: 1. Skriv inn ordet eller bokstavene du vil søke etter i søkefeltet (det tomme feltet).
 2. Trykk på søk-knappen.
 3. Hvis ordet du søkte etter finnes i ordboka, vil det nå komme opp informasjon om ordet på skjermen. Søkeordet ditt er farget gult alle steder hvor det finnes.
 4. Et bilde-ikon bak et ord betyr at det finnes et bilde av ordet. Klikk på bilde-ikonet for å se bildet.
 5. Du får treff på alle ordene i ordboka, og ikke bare på oppslagsordene. Hvis du søker etter hus, får du treff også på husdyr og sykehus.
 6. Du får treff også på bøyde former av ord. I tillegg til treff på vanlige oppslagsformer, som hus og katt, får du treff også på bøyde former, som huset, husene og katten, katter, kattene.
 7. Hvis du søker etter ord på bare én eller to bokstaver, leter LEXIN bare etter oppslagsord som er skrevet helt likt ordet eller bokstavene som du søkte på.
 8. Du kan se opp til ti treff om gangen. Vi har prøvd å lage LEXIN slik at de beste treffene kommer først.
 9. Hvis søkemotoren i LEXIN ikke finner noe, vil den i stedet lete etter ord som ligner på det du skrev, i tilfelle du har skrevet feil. Da er det ingen gul farge i søkeresultatet.
 10. Engelsk er lagt inn som tredjespråk og hjelpespråk i alle ordbøkene som går fra norsk til andre språk. Hvis du søker for eksempel i ordboka Bokmål–urdu, vil du få treff både på urdu og engelsk. Hvis ordet du søker etter ikke er oversatt til urdu, kan du likevel få treff på engelsk. Det er fordi det norske og engelske ordbokmaterialet er større enn ordbokmaterialet på de andre språkene i LEXIN.
 11. Hvis du får problemer når du bruker LEXIN, kan det være lurt å gå til Hjelp i toppmenyen. Der kan du blant annet lese om hvordan du kan laste ned og installere fonter for tigrinja (tigrinsk) og kurdisk, i tilfelle datamaskinen din ikke automatisk støtter disse.
 12. Kontakt oss gjerne hvis du lurer på noe eller opplever problemer når du bruker LEXIN.